Vermoed je een beroerte?

Doe de FAST-test!

De FAST-test (Face Arm Speech Time) is een snelle test om een beroerte bij een slachtoffer te herkennen

Wat is een beroerte?

Een beroerte kan zowel een herseninfarct als een hersenbloeding impliceren.

Hoe werkt de FAST-test?

Face (gezicht) – Laat het slachtoffer breeduit lachen, waarbij ook de tanden zichtbaar zijn. Een scheefhangende mond (bijvoorbeeld één mondhoek hangt naar beneden) is een indicatie voor een beroerte.

Arm (arm) – Laat het slachtoffer beide armen voor zich uit strekken (horizontaal, handpalm naar boven). Zakt een arm weer weg of kan het slachtoffer een arm niet stilhouden, dan is dit een indicatie op een beroerte.

Speech (spraak) – Onduidelijk spreken en/of niet uit de woorden komen zijn indicaties voor een beroerte. Vraag ook de omgeving of de spraak van het slachtoffer in de afgelopen periode verslechterd is.

Time (tijd) – Ga na hoe lang de klachten al duren. Met deze informatie weet de arts vervolgens welke behandeling het best bij het slachtoffer past.

Wat doe je wanneer één van de FAST-criteria van toepassing zijn op het slachtoffer?

Bel direct 112. Een beroerte dient zo snel mogelijk behandeld te worden. Hoe eerder een beroerte behandeld wordt, hoe groter de kans op herstel voor het slachtoffer is.

Tags: Bedrijfshulpverlening Beroerte BHV FAST-test Hersenbloeding Herseninfarct

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties