Tand los, gebroken of eruit?

Wat te doen bij een slachtoffer met tandproblemen

Als BHV’er maak je het nodige mee. Een slachtoffer met een tand die los zit, gebroken is of eruit is gevallen bijvoorbeeld. Uiteraard draai jij als BHV’er hier je hand niet voor om. Als leidraad hier kort wat je doet als je een slachtoffer hebt met een tand los, gebroken of eruit.

De symptomen spreken bij een losse of gebroken tand of een tand die eruit ligt vanzelf. Het slachtoffer heeft pijn in de mond en een eerste blik levert veelal de juiste diagnose.

Losse tand

Een losse tand laat je gewoon zitten. Maak een afspraak met de huisarts of de tandarts en breng het slachtoffer.

Gebroken tand

Een gebroken tand spoel je schoon met (liefst volle) melk. Raak de wortel niet aan. Bewaar de tand in een beker met (liefst volle) melk. Maak een afspraak met de huisarts of de tandarts, breng het slachtoffer en neem de tand mee.

Tand eruit

Een tand die eruit is, spoel je schoon met (liefst volle) melk. Raak de wortel niet aan. Doe een poging de tand terug op zijn plek te zetten (zo snel mogelijk). Melktanden van kinderen zet je niet terug.

Ter bescherming van de mond laat je het slachtoffer op een niet-verklevend wondkompres (standaarduitrusting EHBO).

Lukt het terugzetten niet? Bewaar de tand in een beker met (liefst volle) melk. Maak een afspraak met de huisarts of de tandarts, breng het slachtoffer en neem de tand mee.

Tags: Bedrijfshulpverlening BHV EHBO Tand eruit Tand gebroken Tand los

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties