Noodverlichting

Afdoende oriëntatie hebben om buiten te geraken

Bij een ontruiming is het zaak zo snel mogelijk iedereen uit het pand te hebben. Onontbeerlijk hierbij is de noodverlichting. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is een verzamelnaam voor verlichting die ervoor zorgt dat in geval van nood de weg naar veiligheid gevonden kan worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan wegwijzers, verlichting op accu die ook functioneert wanneer er een elektriciteitsstoring is en verlichting van belangrijke vluchtgangen en de vluchtdeur.

De Arbowet (werkgever) en het Bouwbesluit (gebouweigenaar) vormen het normenkader voor de noodverlichtinginstallatie.

Waarom noodverlichting?

Door noodverlichting ontstaat een situatie waarin mensen afdoende oriëntatie hebben om buiten te geraken. Dit voorkomt paniek en ongevallen.

Soorten noodverlichting

Noodverlichting wordt onderverdeeld in vervangingsverlichting en nood-evacuatieverlichting.

Voor de BHV’er is vooral de nood-evacuatieverlichting van belang, want deze zorgt voor de veiligheid. Onder nood-evacuatieverlichting valt bijvoorbeeld vluchtrouteverlichting, anti-paniekverlichting en verlichting van kritische werkplekken.

Tags: Anti-paniekverlichting Bedrijfshulpverlening BHV Evacuatieverlichting Noodverlichting Ontruiming Vluchtroute

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties