Nekletsel / wervelletsel

Wat te doen met een slachtoffer met nek- of wervelletsel?

Als BHV’er sta je altijd klaar om hulp te verlenen. Soms is de beste hulp echter weinig handelingen bij het slachtoffer te verrichten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij nek- of wervelletsel. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Nek- of wervelletsel kan een zeer ernstige verwonding impliceren. Helaas kan het slachtoffer niet aangeven of de zaak ernst is of dat het wel meevalt. Voor jou als BHV’er de taak om gelijk 112 te bellen en medische hulp in te schakelen. In de tussentijd zorg je ervoor dat het slachtoffer zich niet beweegt en stil blijft liggen.

Wat zijn de symptomen bij nek- of wervelletsel?

  • Pijn aan nek of rug na een val of stoten
  • Geheugenverlies, bewusteloosheid en/of moe
  • Uitval van spierkracht
  • Tintelende benen, armen of vingers

 

Wat doe je bij nek- of wervelletsel?

  • Zorg dat het slachtoffer zich niet beweegt. Laat het slachtoffer bijvoorbeeld op de grond liggen. Zorgen voor bijvoorbeeld een warme deken behoort wel tot de mogelijkheden.
  • Bel 112, afdeling ambulance
  • Enkel wanneer het slachtoffer hier zelf niet in slaagt, kan je het hoofd van het slachtoffer met twee handen vasthouden en in positie houden. Werkt het slachtoffer tegen, stop dan met het vasthouden van het hoofd. Loslaten levert in dit geval minder kans op schade op dan geforceerd vasthouden.
  • Let op: braakt het slachtoffer of heeft het slachtoffer bloedverlies uit de mond? Draai het slachtoffer dan op de zij.
Tags: 112 Bewusteloosheid Duizeligheid Geheugenverlies Misselijk Nekletsel Pijn Wervelletsel Zwelling

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties