Lasogen, sneeuwblindheid of fotokeratitis

Wat doe je als BHV’er met een slachtoffer met lasogen?

Medewerkers die in contact komen met gevaarlijke UV-straling, lopen het risico de ogen te beschadigen. Een bekende beroepsziekte die veroorzaakt wordt door UV-straling is lasogen. Een andere benaming voor lasogen is sneeuwblindheid of fotokeratitis. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wat zijn lasogen?

Iemand met lasogen heeft een soort hoornvliesontsteking. Het hoornvlies (cornea) is dan verbrand. De klachten ontstaan, omdat het slachtoffer te lang contact heeft gehad met fel zonlicht (de combinatie zonlicht en sneeuw is berucht), ultraviolet licht of laslicht zoals ontstaat bij tiglassen of plasmalassen. Om deze reden gebruiken lassers altijd beschermingsmiddelen voor de ogen.

Hoornvlies

Het hoornvlies (cornea) ligt aan de voorkant van het oog. Hoornvlies is doorzichtig, ongeveer een halve minimeter dik en bevat geen bloedvaten. Het hoornvlies bestaat uit 5 lagen. Enkel de buitenste laag (het epitheel) kan zich na beschadiging zelfstandig herstellen. De functie van het hoornvlies is het beschermen van het oog en het doorlaten van licht.

Wat zijn de symptomen van lasogen?

De symptomen van lasogen zijn:

  • Klachten treden een paar uur na blootstelling aan fel zonlicht, ultraviolet licht of laslicht zoals ontstaat bij tiglassen of plasmalassen op;
  • Hevige en stekende pijn;
  • Brandend gevoel;
  • Hevig tranende, opgezwollen en rode ogen, die het slachtoffer dichthoudt om de pijn te verzachten;
  • Overgevoeligheid voor licht;
  • Hoofdpijn;
  • Verminderd zicht;
  • Slachtoffers geven aan dat hun ogen (of één oog) als schuurpapier aanvoelt.

Wat doe je als BHV’er met een slachtoffer met lasogen?

Als BHV’er stel je het slachtoffer gerust en breng je het slachtoffer naar de huis- of oogarts. Eventueel kan je in de tussentijd steriele oogdruppels geven.

Meestal is bij lasogen enkel de buitenste laag (het epitheel) beschadigd. Dit impliceert dat een lasoog zichzelf meestal binnen een dag of twee geneest. Uiteraard geeft de oogarts een sluitende diagnose.

Tags: Fotokeratitis Hoornvlies Lasogen Pijn Sneeuwblindheid Verminderd zicht

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties