Allergische reactie

Wat te doen met een slachtoffer dat met een allergische reactie kampt?

Als BHV’er ben je graag voorbereid op een divers scala aan situaties. Een van deze situaties is een slachtoffer dat met een allergische reactie kampt. Hier gaan we het in dit artikel over hebben.

Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie is een reactie van het afweersysteem tegen stoffen die voor het lichaam vreemd zijn (allergenen).

Wat zijn veelvoorkomende allergieën?

 • Allergie voor pollen (hooikoorts)
 • Allergie voor medicijnen
 • Allergie voor huisstofmijt
 • Allergie voor insectengif
 • Contactallergie
 • Allergie voor dieren
 • Voedselallergie

Wat stel je als BHV’er vast bij een allergische reactie?

Symptomen bij het slachtoffer zijn bijvoorbeeld:

 • Angstig en onrustig
 • Zichtbare zwelling, galbulten, roodheid of vlekken
 • Misselijk, braken, duizelig, ademnood, verstopte neus en rode geprikkelde ogen

 Wat doe je bij een allergische reactie?

Als BHV’er ben je de eerste schakel in de behandeling van een allergische reactie.

Je treedt in gesprek met het slachtoffer en omstanders en probeert vast te stellen of de allergische reactie acuut is opgetreden. Dit zou op een type 1 allergie duiden (zie onderstaand voor een uitleg), het type waar de BHV’er naar verwachting het meest mee te maken krijgt.

 • Bij acute problematiek als hevige benauwdheid, shock of zwelling in de keel of luchtpijp bel je direct 112 en/of breng je het slachtoffer naar de acute hulp.
 • Bij minder acute problematiek neem je contact op met de huisartsenpost

Zorg dat het slachtoffer zit, zich niet inspant en praat met het slachtoffer. Een slachtoffer met een allergiehistorie kan ook aanwijzingen geven in hoe om te gaan met de situatie.

Welke vormen van allergische reacties zijn er?

Allergische reacties komen in vier vormen voor. Iedere vorm wordt aangeduid met een type. Er is een type 1, 2, 3 en 4 allergische reactie.

Type 1-reactie -> het lichaam maakt allergische antistoffen aan die binnen een paar minuten tot een uur tot een heftige reactie leiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij hooikoorts en anafylaxie. De bijbehorende klachten zijn bijvoorbeeld galbulten, zwellingen, verstopte neus en rode geprikkelde ogen.

Type 2-reactie -> het lichaam maakt ook bij een type 2-reactie allergische antistoffen aan, maar deze zien bijvoorbeeld toe op het oppervlak van bloedcellen of huidcellen. Het lichaam ziet dit als een aanval en start een afweerreactie. De bijbehorende klachten zijn bijvoorbeeld een gestoorde bloedstolling of het loslaten van de opperhuid.

Type 3-reactie -> bij een type 3-reactie komen antistoffen in de bloedbaan en vormen hier complexen als het neerslaan in de kleine bloedvaten in nieren of longen en veroorzaken op deze manier bijvoorbeeld koorts.

Type 4-reactie -> Een type 4-reactie treedt langzamer op dan de eerste drie types. Dit komt omdat het afweersysteem in dit geval optreedt tegen een stof en hierbij een ontsteking veroorzaakt. Het duurt even voordat de ontsteking optreedt. De klachten bij een type 4-reactie zien meestal toe op huidreacties (eczeem of blaarziekten).

Tags: Ademnood Allergie Allergische reactie Duizeligheid Medicijnen Misselijk Zwelling

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties